Kendo – Jodo – Iaido – Tameshigiri – Katori Shinto Ryu

Tenshin shoden katori shinto ryu, oftewel ‘Martiale Traditie van de Weg van de Goden’, is de oudste, in authentieke vorm beoefende kenjutsu ryu (zwaardvechtschool) van Japan, met een historie die teruggaat tot 1447.

Uitgangspunt van de Katori Shinto Ryu is dat techniek en trefpunten zijn toegespitst op een tegenstander in een yoroi (harnas). Een verschil met het kendo uit zich hierin, dat waar kendo zich richt op de door een harnas beschermde delen van het lichaam, Katori zich met name richt op de onbeschermde punten: de binnenzijde van de armen en benen, de hals en de streek rond de heupen. Dit zou in randori (een vrij gevecht) al snel kunnen leiden tot blessures of erger; derhalve wordt Katori Shinto Ryu vrijwel uitsluitend beoefend in kata. In deze kata hanteert een van de partners de bokken, de ander hanteert een van de volgende wapens:

  • Bokken (houten zwaard)
  • Bo (staf van 1,80 m lengte)
  • Naginata (hellebaard)
  • Kodachi (kort zwaard van hout)
  • Yari (speer)
  • Ryoto (kort en lang zwaard)

Een bijzonder onderdeel van de Katori Shinto Ryu is het iaijutsu (het snel trekken van het zwaard en onmiddelijk toeslaan). Dit onderdeel wordt solo en bij voorkeur met een shinken (levend/scherp zwaard) beoefend. De Katori Shinto Ryu kata zijn bijzonder dynamisch, veelzijdig en ogenschijnlijk complex. Daar er gebruik wordt gemaakt van massief hardhouten wapens en er geen beschermende kledij wordt gedragen, is een voortdurende en totale concentratie een vereiste. De traditionele budowaarden staan dan ook hoog in het vaandel van deze ryu.

Kendo Kai Higashi organiseert ook regelmatig een beginnerscursus Katori Shinto Ryu. Meer informatie is beschikbaar via deze link.

Voor meer informatie betreft Katori Shinto Ryu, kunt u terecht op bijvoorbeeld Wikipedia.