Kendo – Jodo – Iaido – Tameshigiri – Katori Shinto Ryu

Het muso shinden ryu iaido is een zwaardvechtkunst met een zeer lange traditie. Het gaat in het iaido kort gezegd om het snel en vloeiend trekken van het zwaard, direct gevolgd door een beslissende aanval.

Een iaidoka leert snel te reageren op aanvallen door één of meer tegenstanders van voor, achter en van opzij – dit in staande zowel als in zittende houding.
Het iaido wordt beoefend met een iaito (halfscherp zwaard) of een shinken (scherp zwaard). Hierdoor is het praktisch niet mogelijk de kata met een partner te trainen maar oefent men met een denkbeeldige tegenstander. Veel van deze kata vinden hun oorsprong vele eeuwen terug. De beginnende iaidoka maakt kennis met de zogenaamde Seitei iai, om zich na enige tijd te bekwamen in de diverse koryu (oude scholen). Een kata is opgebouwd uit de volgende handelingen:

  • nukitsuke : het trekken van het zwaard met een uitval
  • kiritsuke : de direct hieropvolgende definitieve slag
  • chiburi : het afschudden van het bloed van de zwaardkling
  • noto : het opbergen van het zwaard in de schede

Al deze onderdelen worden vloeiend, zuiver en resoluut uitgevoerd. Een goede uitvoering wordt gekenmerkt door concentratie, seme (dreiging) en zanshin (waakzaamheid). Ook al is er dan geen tegenstander in le vende lijve, bij het beoefenen van het iaido moet men die tegenstander wel voortdurend voor de geest halen: een iaidokata wordt uitgevoerd
met eenzelfde spirit als ging het om een werkelijk gevecht.

Kendo Kai Higashi organiseert ook regelmatig een beginnerscursus Iaido. Meer informatie is beschikbaar via deze link.

Voor meer informatie betreft iaido, kunt u terecht op bijvoorbeeld Wikipedia.