Kendo – Jodo – Iaido – Tameshigiri – Katori Shinto Ryu

Kendokai Higashi organiseerde op zaterdag 29 november 2014 weer een oefensessie Tameshigiri (testsnijden). Een aantal leden dat al langer vertrouwd is met Japanse zwaardtechnieken was uitgenodigd voor actieve deelname.

Tameshigiri

Kendokai Higashi organiseerde op zaterdag 29 november 2014 van 10.00 tot 12.00 uur een oefensessie Tameshigiri (testsnijden). De Tameshigiri oefensessie kon zich heugen op een aanzienlijk aantal toeschouwers.

De locatie was Gymzaal Pieter Brueghelschool, Bauerstraat 6-8 te Arnhem. Van deze tameshigiri oefensessie zijn ook filmopnamen beschikbaar via deze link .

Tameshigiri

Omdat iaido en iai-jutsu beoefend worden met een denkbeeldige tegenstandiger (of met bokken zoals in kenjutsu), gebruikt men Tameshigiri om snijtechnieken in werkelijkheid te kunnen oefenen. Tevoren worden rijstmatten als targets geprepareerd om vervolgens met vlijmscherpe zwaarden (liefst) in één keer doorgesneden te worden. Hoe "schoner" en vaker de tatami afgesneden wordt, des te beter is de techniek.

Vroeger werd in Japan gebruik gemaakt van oude vloermatten gevlochten van rijststro (tatami), tegenwoordig worden deze speciaal voor dit doel vervaardigd. Na in de week gelegd te zijn worden de matten tot verschillende diktes opgerold, samengebonden en vervolgens op een staak gezet. Naar verluid konden samoerai eertijds ook beschikken over ter dood veroordeelde gevangenen om hun zwaard te testen of om hun snijtechnieken te oefenen. Nadere informatie is beschikbaar via Kendokai Higashi - Tameshigiri.
Kijk daarnaast ook eens op Google - Tameshigiri en Youtube - Tameshigiri.